تله رهاشدگی چیست؟ نشانه ها + درمان
طرحوارهها یا تلههای زندگی، در واقع مجموعهای از باورهای عمیقی هستند که از دوران کودکی و نوجوانی درباره اطرافیان، اشیاء و جهان هستی در ذهن ما شکل گرفته اند. تله رهاشدگی چیست؟ تله طرد یا رهاشدگی، حالتی درونی احساسی است که افراد در اثر آن احساس ترک شدن، ناامنی، دوست داشتنی نبودن میکنند. این تله، زندگی عاطفی و روابط روزانه افراد را هدف گرفته و مختل میکند. در این مقاله از سایت قوی شیم، به بررسی موضوع جذاب و مهم؛ تله رها شدگی میپردازیم و طی آن نشانهها، علت و راهکارهای درمان را ارائه میدهیم.?
علت پدیدار شدن تله رهاشدگی چیست؟
تله رهاشدگی یکی از خاص ترین و عمیق ترین، تلههای روانی انسان محسوب میشود. این تله در کودکی و قبل از 2 سالگی شکل میگیرد و به همین علت نفوذ عاطفی زیادی دارد. تلههای زندگی یا طرحوارهها، به نوعی احساس، افکار و چگونگی کنش انسانها را شکل میدهند و مانند یک ویروس همه جنبههای زندگی فرد را تحت تأثیر قرار میدهند. تله رهاشدگی دو منشأ و علت اصلی در کودکی که در نتیجه، دو نوع رهاشدگی پدیدار میشود:
رهاشدگی وابسته
اگر فرد در دوران کودکی بدون هیچ سختی و تلاشی به تمام خواستههایش برسد و والدین دائما نقش تکمیل کننده و حمایتگری داشته باشند، رهاشدگی وابسته به وجود خواهد آمد. در واقع این افراد دچار تله وابستگی شده و نمیتوانند به تنهایی کاری را انجام دهند. همیشه برای جلوبردن مسائل در زندگیشان، نیازمند شخص دیگری هستند.
رهاشدگی بی ثبات
علت دیگر تله رهاشدگی، بیثباتی هیجانی و ناامنی است. اگر فرد در محیط پیرامون خود ثبات هیجانی و امنیت، نداشته باشد دچار رهاشدگی بیثبات خواهد شد. این افراد بسیار مستقل بوده و کارهایشان را انجام میدهند اما وابستگی آنها از لحاظ عاطفی است و با کوچکترین احساس طردشدگی، به شدت درگیر شده و آسیب میبینند.
نشانه های رفتاری تله رهاشدگی چیست؟
معمولا افرادی که علائم رهاشدگی دارند، آن را انکار کرده و میلی به پذیرش ندارند. در این صورت تحت فشار زیادی قرار گرفته و احساس میگنند در مقابل این محرک ناتواناند. توجه داشته باشید فردی که دچار تله طردشدگی است لزوما همه نشانههای زیر را ندارد. نشانههای رفتاری تله رهاشدگی شامل موارد زیر است:
- ترس از تنهایی مزمن و احساس ناامنی
- عدم کنترل زندگی به خصوص زندگی عاطفی
- نگرانی دائمی و شدید، گوش به زنگ اتفاقات ناگوار
- ترس اجتماعی
- حملات پانیک یا وحشت زدگی تحت تأثیر محرکهای ناخودآگاه
- کمبود عزت نفس
تکنیک های روانشناسی برای درمان تله رهاشدگی
قوی شیم دوستدار شما پیشنهاد میدهد برای شناخت طرحوارههای ناسازگار خود به روانشناس مراجعه کنید.? حتما میدانید که قبل از درمان ابتدا باید شناسایی نشانهها، دلایل و بهترین راهکار درمان صورت بگیرد. برای این امر نیاز به دانش، تبحر و مهارت زیادی دارید که جلسات تراپی در اختیار شما خواهد گذاشت. نکته دیگری که اهمیت دارد این است که طرحوارهها از کودکی شکل گرفتهاند و ریشه محکمی دارند در نتیجه طی یک جلسه، درمان شکل نمیگیرد.
برای بهبود، راهکارهای درمانگری زیر وجود دارد:
- خود را از سه جنبه ظاهری، خصوصیات شخصی و توانمندیها ارزیابی کنید. این راهکار تله رهاشدگی، به شما کمک میکند که خود را از درون بشناسید و قبول کنید.?
- نیازهای عاطفی خود را مانند عشق، محبت، درک شدن و قدردانی و احترام را بشناسید.
- به بیان صریح در یک رابطه سالم به فرد مقابل نچسبید!
- تلاش کنید امنیت را درونی بسازید. افراد درگیر تله رهاشدگی، ترس از دست دادن دارند و با این ذهنیت
به دیگران وابسته میشوند. در این صورت باید قبول کنید که دیگران تنها دارایی شما نیستند.
- زمانی که خود را با دیگران مقایسه میکنید، لحظهای دکمه خاموش را زده و فکر کنید: در این هنگام به نیازهای قلبی و درونی خود توجه کرده و ببینید که قابل مقایسه با دیگران نیست.
- بدانید که در هرشرایطی این خود شما هستید که میتوانید ذهنتان را از باتلاق تلههای زندگی بیرون کشیده و در دریای تفکر و حال خوب غرق کنید. وابسته به دیگران نباشید برای خود باشید!
طردشدگی احساسی درونی عاطفی است که فرد از تنهایی، از دست دادن و خواستنی نبودن میترسد.
نشانههای تله رهاشدگی شامل کمبود عزت نفس، ترس از دست دادن افراد، نگرانی شدید میشود.