آیا استرس باعث ریزش مو می شود؟
امروزه با توجه به شرایط پر تنش دنیا برخی از افراد استرس را عضوی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره میدانند. استرس تنها بر ذهن و روان ما تاثیر نمیگذارد بلکه میتواند تاثیرات فیزیکی متنوعی مانند ریزش مو بر جسم ما داشته باشد. اما در پاسخ به این سوال که آیا واقعا استرس باعث ریزش مو میشود یا خیر؟ ما در این مقاله به بررسی علمی عواملی خواهیم پرداخت که نشان میدهند استرس چگونه میتواند بر ریزش مو اثر گذار باشد. با ما همراه باشید تا بگوییم چگونه با مدیریت استرس سلامتی موهای خود را حفظ کنید.
چرا استرس باعث ریزش مو می شود؟
حالت روانی استرس چه از نوع فیزیکی باشد و چه روانی، میتواند به روشهای مستقیم و غیر مستقیم بر سلامت موها اثر گذار باشد. یک مورد از اثرات استرس افزایش ترشح هورمون کورتیزول است که در مواجه با استرس آزاد میشود. این حالت فعالیتهای فولیکولهای مو را کاهش داده و در نتیجه به ریزش مو منتهی میشود. ممکن است استرس به مقدار چشمگیری موجب ریزش مو شود اما شدت و سرعت آن بستگی به نوع و مدت زمان تحمل فشار استرس دارد و در اکثر موارد، کاهش استرس و انتخاب درمان متناسب با نوع ریزش مو میتواند به رشد مجدد موهایتان کمک کند.
به این نکته توجه کنید که استرس لزوما همیشه باعث ریزش مو نمیشود، اما عامل محرکی برای این اتفاق است. علاوه بر استرس، عوامل ژنتیکی، تغذیهای و هورمونی نیز در ریزش مو نقش دارند.

رایج ترین انواع ریزش مو ناشی از استرس
همان طور که گفتیم استرس میتواند باعث ریزش مو شود. ریزش مو ناشی از استرس عموما به سه نوع اصلی تقسیم میشود:
- تریشوتیلومانیا
- آلوپسی آرئاتا
- تلوژن افلوویوم
تریشوتیلومانیا: استرس گاها رفتارهای عجیبی را به همراه دارد. تریکوتیلومانیا یا همان اختلال کندن موی وسواسی به گونهای است که فرد بدون آن که خودش متوجه شود شروع به کندن موهای خود میکند و ناگهان متوجه تکههای تاسی روی سر خود یا دستههای مو در اطراف خودش میشود.
آلوپسی آرئاتا: نوعی از ریزش مو میباشد که موهای پوست سر به صورت سکهای و ناگهانی میریزند. در اکثر موارد ریزش مو به چند تکه محدود میشود، اما امکان دارد باعث تکههای بزرگتر و دیگر اشکال آلوپسی نیز شود.
تلوژن افلوویوم: این شکل ریزش مو حادثهای است که باعث توقف فولیکولهای مو میشود. این وضعیت غالبا بعد از وقایع آسیب زا و مسائل فیزیکی مانند: زایمان، عفونتهای شدید و استرس اتفاق میافتد. ریزش مو در این عارضه مانند آلوپسی آرئاتا ناگهانی رخ میدهد و بیشتر پوست سر را تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین، در برخی از افراد امکان دارد ریزش مو در سایر نواحی بدن نیز دیده شود.

آیا فقط استرس باعث ریزش مو می شود؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم، خیر. ریزش مو میتواند علتهای زیادی داشته باشد که تنها به استرس مربوط نمیشود و عوامل متنوعی برای رخ دادن این اتفاق وجود دارد، مانند:
- ژنتیک
- تغییرات هورمونی
- بیماریها
- مصرف برخی داروها
- بارداری
- یائسگی تلوژن افلوویوم
اما فردی که به دلیل استرس دچار ریزش مو میشود، عاملیت استرس موجب سست و ضعیف شدن فولیکولهای مو او خواهد شد و در نتیجه بیشتر از حد معمول ریزش مو پیدا میکند. استرسهای پی در پی اختلال در روند رشد مو ایجاد میکنند.
در تجربه استرس شدید، تودههای مو احتمال دارد ریزش پیدا کنند و با توجه به اینکه چرخه رشد مو چه مقدار تحت تاثیر قرار گرفته است، ممکن است موها مجدد رشد نکنند. به یاد داشته باشید که در برخی موارد خود ریزش مو نیز استرس را افزایش داده و این مشکل را شدیدتر میکند.
راه های مقابله با ریزش مو ناشی از استرس
معمولا ریزش مو ناشی از استرس پس از کاهش و یا قطع فشار روانی رفع خواهد شد. مقابله با ریزش مو نیازمند درک ریشهای علت اصلی استرس دارد و باید راهکارهای مناسبی را برای رفع این موضوع کمک گرفت. در این قسمت چند راهکار برای کاهش تاثیر استرس بر ریزش مو شرح میدهیم.
- مدیریت استرس: ورزش کردن، استفاده از داروهای آرامش بخش تحت نظر پزشک جهت مدیریت استرس، دور کردن ذهن از عوامل استرس زا و تغییر سالم در سبک زندگی میتواند به مدیریت و کاهش استرس کمک کند.
- مکملهای غذایی: مصرف مکملهایی مانند ویتامینD ، آهن، بیوتن و زینک برای جلوگیری از ریزش مو کمک کننده خواهد بود.
- مراقبت از مو: استفاده از شامپوهای متناسب با مو هر فرد، پرهیز از به کارگیری زیاد محصولات شیمیایی و ابزار گرم مانند اتو مو.
- تغذیه مناسب: رعایت یک رژیم غذایی مناسب و سرشار از پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی به سلامت موها کمک بسیاری خواهد کرد.
- مزوتراپی مو: تزریق مواد مغذی و محرک به پوست سر که باعث تحریک ریشه مو میشود.
- کنترل کردن تغییرات هورمونی ناگهانی: حتما قبل از قطع کردن یا تغییر دادن داروهای هورمونی خود با پزشک مربوطه مشورت کنید.
- درمانهای موضعی: مصرف درمانهای پوستی روی پوست سر و همچنین بهره گیری از محصولاتی مانند ماینوکسیدیل که باعث تقویت فولیکول مو میشود.
- مشاوره با متخصصان: در صورت عدم نتیجه گیری از تلاشهای مدام جهت قطع یا کاهش ریزش مو خود ضروری است که با یک متخصص پوست و مو مشورت کنید.

نتیجه گیری
در اتنها باید گفت استرس باعث ریزش مو میشود، اما این تاثیر در تمام افراد یکسان نیست. در شرایط زندگی با فشارهای متفاوت، استرس ممکن است باعث اختلالاتی مانند تلوژن افلوویوم شود، که ریزش مو موقتی را به همراه دارد. مدیریت استرس، خواب کافی، تغذیه سالم و مراقبت از موها کلیدهای اصلی جلوگیری از ریزش مو ناشی از استرس هستند. برای جلوگیری از ریزش مو ناشی از استرس روشهای آرامش بخش مانند مدیتیشن و ورزش به همراه خواب کافی و تغذیه اصولی اهمیت بسیاری دارد. مراقبت از موها و مشاوره از متخصصان این حوزه نیز میتواند به حفظ سلامت مو کمک کند. این روشها باعث از بین رفتن یا کاهش اثرات منفی استرس بر ریزش مو شده و وضعیت موها را تضمین خواهد کرد و شما میتوانید مجدد موهای قبلی خود را به دست آورید و از زیبایی تان لذت ببرید.