قوی شیم راهنمای شما برای توسعه فردی

نقش پرستار سالمند در مدیریت تغذیه و رژیم غذایی مناسب برای سالمندان در منزل

سالمندان به یک رژیم غذایی سالم نیاز دارند و طبعاً نیازهای تغذیه ای این افراد با افزایش سن تغییر می کند، این عزیزان به غذاهای سالمی نیاز دارند که از بروز بیماری ها در آن ها جلوگیری کند، پرستار سالمند نقش به سزایی در تغذیه سالمند و رژیم غذایی آن ها دارد، در این مقاله به بررسی نقش پرستار سالمند در مدیریت تغذیه و رژیم غذایی مناسب برای سالمندان در منزل می پردازیم.

دوره سالمندی یکی از دوره های مهم و حساس زندگی افراد محسوب می شود از این جهت توجه ویژه به سلامت و تغذیه سالمند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، سالمندان در این دوره از زندگی شان دچار تغییرات جسمانی زیادی شده و توانمندی هایشان کاهش پیدا می کند، از این جهت مصرف مواد غذایی مناسب و متناسب با نیازهای بدنی آن ها مسئله ای حائز اهمیت است.

اهمیت تغذیه صحیح برای سالمندان

با افزایش سن و ورود به دوره سالمندی، سوخت و ساز بدن افراد کاهش پیدا کرده و در ادامه نیاز این افراد به مواد مغذی افزایش پیدا می کند، کمبود مواد مغذی، املاح، انواع پروتئین و ویتامین و… باعث بروز مشکلاتی نظیر پوکی استخوان، ضعف سیستم ایمنی و همچنین کاهش انرژی در این عزیزان می شود، از این جهت پیروی از رژیم غذایی متعادل و سالم از بروز مشکلات این چنینی در سالمندان پیشگیری کرده و موجب بهبود سلامت عمومی این عزیزان خواهد شد.

نقش پرستار در تغذیه سالمند در منزل

برخی از سالمندان به دلایل مختلفی از جمله مشکلات حرکتی، بیماری های مزمن و… توانایی مراقبت از خود و انجام امور روزمره شان را از دست می دهند و به پرستار نیاز پیدا می کنند.

پرستار سالمندی که در منزل از این عزیزان مراقبت و نگهداری می کند، نقش مهمی در حفظ سلامت و کیفیت زندگی سالمندان دارد از این جهت لازم است که پرستار سالمند تمامی نکات تغذیه ای را به‌طور دقیق و با دقت در نظر بگیرد تا بتواند نیازهای تغذیه ای سالمندان را به بهترین شکل برطرف کند.

وظایف پرستار سالمند در زمینه مدیریت تغذیه سالمندان

برنامه ریزی رژیم غذایی مناسب

پرستار سالمند سپید گستر موظف است که مطابق با نیازهای جسمی و بیماری های سالمند، یک برنامه غذایی سالمی که حاوی مواد مغذی کافی از جمله پروتئین، فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی است را تهیه و تنظیم کند، او وظیفه دارد که به وعده های غذایی سالمند نظارت کافی داشته باشد، از مصرف منظم وعده های غذایی سالمند مطمئن شود، سالمند را به مصرف غذاهای سالم و خانگی تشویق کند، میزان مصرف آب و مایعات را در سالمند کنترل کند و سالمند را از مصرف مواد غذایی مضر از جمله چربی‌های اشباع، قندهای ساده و غذا های فرآوری شده منع کند.

مقابله با مشکلات تغذیه‌ای رایج در سالمندان

بسیاری از سالمندان در این دوره از زندگی شان دچار مشکلات تغذیه ای متعددی می شوند که پرستار سالمند نقش به سزایی در کنترل آن ها دارد، در این بخش تعدادی از این مشکلات تغذیه ای سالمندان را بررسی خواهیم کرد.

کاهش اشتها

در این شرایط پرستار موظف است که سالمند را جهت افزایش اشتها به انجام فعالیت های بدنی تشویق کند و غذاهای متنوع و جذاب سالمی را برای او تدارک ببیند.

مشکلات گوارشی

پرستار موظف است برای رفع و کنترل مشکلات گوارشی سالمند از مواد غذایی حاوی فیبر بالا در رژیم غذایی سالمند استفاده کند و سالمند رو از مصرف مواد غذایی چرب و سنگین منع کند.

کمبود ویتامین ها

در صورتی که سالمند دچار کمبود انواع ویتامین ها باشد، پرستار موظف است که مطابق با دستور پزشک مصرف مکمل‌های غذایی را برای سالمند آغاز کند.

ایجاد عادات غذایی سالم در سالمندان

پرستار سالمند موظف است که با تغییرات کوچکی در رژیم غذایی سالمندان، عادات غذایی سالمی برای این عزیزان ایجاد کنند.

نکات ضروری در تغذیه سالمندان

سالمندان به رژیم غذایی سالم نیاز دارند، آن ها منع مصرف غذاهای پرچرب و سنگین دارند و توصیه می شود که از غذاهای کم چرب و کم نمک، غذاهای حاوی فیبر، لبنیات کم چرب، میوه جات و سبزیجات تازه استفاده کنند.

تأثیر تغذیه بر جلوگیری از یبوست در سالمندان

یبوست از رایج ترین مشکلات سالمندان است که اغلب به دلایلی از جمله کاهش تحرک سالمندان و مشکلات حرکتی آن ها ایجاد می شود، در صورتی که سالمند عزیزتان دچار یبوست شده است، مصرف آب و آب میوه های طبیعی از بروز یبوست در سالمندان کمک می کند.

پرستار سالمند موظف است که روزانه 6 تا 8 لیوان آب و مایعات به سالمند بدهد.

غذاهای مفید برای بهبود متابولیسم بدن

مصرف پروتئین

با افزایش سن، سالمندان نیاز بیشتری به پروتئین پیدا می کنند چرا که پروتئین انرژی این عزیزان را افزایش می دهد، موادی از جمله گوشت قرمز کم چرب، مرغ، ماهی، سفیده تخم مرغ، لبنیات، حبوبات از بهترین منابع پروتئینی هستند که پرستار موظف است از آن ها به میزان کافی در برنامه غذایی سالمند استفاده کند.

مدیریت مصرف چربی ها

مصرف چربی در دوره سالمندی باید محدود شود، سالمند باید 30% از کل انرژی روزانه اش را از طریق مصرف چربی های سالم دریافت کند و مدیریت مصرف چربی در این دوره وظیفه پرستار سالمند است، کاهش مصرف چربی و مدیریت آن از بروز بیماری های قلبی عروقی در سالمندان جلوگیری می کند.

پرستار سالمند موظف است که با توجه به نیازهای سالمند و بیماری های او برای او غذاهای سالم و تازه تهیه کند، توصیه می شود غذاهای بخار پز یا آب پز جایگزین غذاهای سرخ کردنی و چرب شوند و روز این عزیزان با میوه های تازه و مواد مغذی آغاز شود تا انرژی شان افزایش پیدا کند و سلامت شان حفظ شود.

ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری

سالمندان در این دوره از زندگی شان به ویتامین ها و مواد معدنی نیاز بیشتری پیدا می کنند، مصرف کلسیم، ویتامین دی و ب 12 و موادی مانند شیر، جگر، گوشت قرمز، سبزیجات برگ سبز و تخم مرغ برای سالمندان ضروری است.

پرستار سالمند موظف است که از این مواد مغذی به طور منظم در برنامه غذایی سالمند استفاده کند.

استفاده از غذاهای مایع برای تسهیل گوارش

استفاده از سوپ های سبک حاوی حبوبات یا جو دو سر به طور منظم برای سالمندان پیشنهاد می شود، مصرف این سوپ ها برای سالمندان با مشکلات گوارشی و یبوست به بهبود وضعیت این عزیزان کمک می کند.

سخن پایانی

پرستار سالمند نقش مهمی در مدیریت تغذیه و رژیم غذایی مناسب سالمندان در منزل ایفا می کند، پرستار موظف است که با تهیه برنامه غذایی سالم و نظارت مداوم از بروز مشکلات تغذیه ای در سالمند جلوگیری کرده و کیفیت زندگی سالمندان را بهبود ببخشد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
بنر تبلیغاتی

آخرین مطالب

بنر تبلیغاتی

تبلیغات دستی

  ورزش برای سفت شدن سینه  

بنر تبلیغاتی

مطالب مرتبط