اضطراب اجتماعی چیست؟
اضطراب اجتماعی چیست؟ این سؤال، موضوع بسیار مهمی را مورد بررسی قرار میدهد. اضطراب اجتماعی(SAD) نوعی اختلال روانی است که در گذشته فوبیای اجتماعی نامیده میشد. این اختلال با ترس و اضطراب شدید در موقعیت های اجتماعی شناخته میشود. این امر زندگی و فعالیت های روزمره فرد را مختل میسازد؛ به طوری که ممکن است مدتی در خانه بماند و از موقعیت های شغلی و تحصیلی کناره گیری کند. در این مقاله از سایت قوی شیم، علائم و راه های درمان پدیده اضطراب اجتماعی را بررسی می کنیم.
علائم و نشانه های اضطراب اجتماعی
به طور طبیعی اکثر موقعیت های اجتماعی همراه با ترس و اضطراب هستند. این موضوع قابل کنترل و گذرا است. اما اگر شما از حضوردر اجتماع و تعامل با دیگران صرف نظر میکنید و این اضطراب در شما دائمی است، به اختلال اضطراب اجتماعی دچار شده اید. در اغلب مواقع، متوجه غیرمنطقی بودن این ترس هستید اما توان غلبه بر آن را ندارید.
اضطراب اجتماعی دومین اختلال رایج اضطرابی به شمار می رود. این پدیده با تجربه احساسات عاطفی، جسمی و شناختی همراه است. ترس و اضطراب در فوبیای اجتماعی، حاصل بررسی موشکافانه و قضاوت افراد است. این پدیده علائم جسمی و رفتاری متفاوتی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
نشانه های رفتاری و هیجانی در اضطراب اجتماعی
علائم و نشانه های رفتاری افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی شامل موارد زیر است:
- اگر در مرکز توجه افراد قرار گیرند مضطرب میشوند.
- قضاوت افراد مبتلا به SAD، موجب بروز حالت شرمساری و افسردگی در آنها میشود.
- از اینکه مورد تأیید دیگران نباشند، میترسند.
- به بعد منفی موقعیت اجتماعی و پیامد آن توجه میکنند.
- از صحبت کردن با دیگران و انجام کارهای مشترک، اجتناب میکنند.
نشانه های جسمی در اضطراب اجتماعی
بعضی اوقات هراس اجتماعی میتواند با علائم جسمی همراه باشد:
- تند شدن ضربان قلب
- عرق کردن
- سرخ شدن در اثر خجالت
- حالت تهوع
- عدم تعادل ناشی از سرگیجه
عوامل تأثیرگذار در اضطراب اجتماعی
علت اصلی هراس اجتماعی در حال بررسی است. اما بر اساس تحقیقات موجود، موارد زیر در بروز این اختلال نقش دارند.
- تجربیات زندگی یک عامل مؤثر در بروز اضطراب اجتماعی به شمار میرود. تجربیاتی مانند ناکام ماندن و شکست خوردن در موقعیت های اجتماعی، ترس و اضطراب را به همراه دارد.
- عامل دیگر منفی گرایی است. این افراد از دید منفی به دیگران، اجتماع و خود نگاه میکنند.
- سبک و روند یادگیری فرد از موقعیت های اجتماعی، عامل دیگر هراس اجتماعی به شمار میرود. با توجه به موقعیت اجتماعی قبلی با ترس و اضطراب عمل کند.
راه های درمان اضطراب اجتماعی
روش ها و طول دوره درمان، برای افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی یکسان نیست. برخی ممکن است با درمان اولیه نتیجه قابل قبولی کسب کرده و از این اختلال رها شوند؛ اما بعضی در جریان زندگی، نیاز به درمان و مشاوره دائمی دارند.
روش های درمان برای اختلال اضطراب اجتماعی شامل موارد زیر است:
درمان شناختی رفتاری
رفتار درمانی شناختی ((CBT نوعی روان درمانی که در بازه زمانی کوتاه انجام میشود. این روش بر مسائل حال تأکید دارد و معتقد است، چگونگی تفکر انسان ها روی رفتارشان اثر میگذارد. در این شیوه به بیمار آموزش داده میشود تا از طریق دم و بازدم و دیگر تکنیک ها آرامش را کسب کند.CBT راهکاری برای رهایی از افکار منفی و دستیابی به دید مثبت است.
گروه درمانی
گروه درمانی نوعی روان درمانی کارآمد، که شامل یک درمانگر و 6 تا 12 نفر با مشکلات مشابه است. در جلسات گروه درمانی، تکنیک های لازم برای تعامل با دیگران، به افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی آموزش داده میشود.
مواجهه درمانی
در این درمان ، فرد با ترس و اضطراب های خود مواجه میشود. به جای فرار از آنها به تدریج به صلح میرسد، این روبهرویی اضطراب اجتماعی را از بین میبرد.
ویژگی و مشخصه این اختلال ،ترس و اضطراب شدید در موقعیت های مختلف اجتماعی است.
این پدیده فعالیت های روزمره فرد را نابه سامان میکند. به طوری که از حضور در اجتماع و برقراری ارتباط با دیگران اجتناب میکند.
یکی از عوامل اثرگذار در هراس اجتماعی، منفی گرایی است. افراد مبتلا به موقعیت های اجتماعی و دیگران دید منفی و مخربی دارند.
افراد مبتلا به هراس اجتماعی از اینکه در جمعی مرکز توجه باشند میترسند. تأیید دیگران برای آنها بسیار مهم است. تعامل و ارتباطی با دیگران ندارند. از قضاوت و تحقیر شدن به شدت اذیت میشوند.